Hemmeligheter i den gamle børsbygningen

Bak den fasjonable fasaden skjuler det seg flere uoppklarte mysterier.

Ethvert hotell med respekt for seg selv har et spøkelse. Men hotelldirektør Camilla Thun fikk mange flere mysterier enn hun ventet seg da de åpnet det nye hotellet i Bergen.

- Det dukker jevnlig opp nye merkelige historier og ting i bygget som vi ikke forstår. Nå har jeg lest alt som er mulig å finne av arkivmateriale, men det er fortsatt mye uoppklart, sier Thun.

Hun opplever at hotellgjestene er nysgjerrige og spør om historien til bygget.

- Gjestene våre spør om spesielle hendelser og spøkelser. Vi har allerede flere historier å dele!

Siden Bergen Børs åpnet i 1862 har bygget vært børs, bank, kontor, sykkelverksted, møbelbutikk, festspill-lokale, turistinformasjon og restaurant. Hotelldirektøren jakter nå på forklaringen på en rekke av mysteriene som har dukket opp bak den historiske fasaden.

Kikkehull i veggen 

Under renoveringen fant arbeiderne tydelige kikkehull i veggen på det staselige handelskammeret. Rommet var stedet der de viktige møtene i børsen skjedde, bak tunge lydisolerte dører. Rommet har stått bevart i alle år, det var først da det skulle bygges om til hotellbar i 2017 at en godt bevart hemmelighet ble oppdaget. Noen ser ut til å ha tatt seg frihet til å delta på møtene som var her - uten samtykke fra børskommisærene. Ved den ene ventilen fant nemlig arbeiderne to hull som var gravd ut for hånd i de tykke veggene. - Det så tydelig ut som det var kikkehull som noen har brukt for å følge med på hva som skjer i rommet. Vi testet og fant ut at lyden bærer godt. Så vi tror noen har vært så lur at de fant ut alt som skjedde inne i dette rommet, sier Camilla Thun. Hvem som står bak, hva de eventuelt fikk med seg og brukte informasjonen til, er et mysterium.

Det tidligere handelskammeret hadde hemmelige kikkehull i veggen. 

Speilene som sprakk 

De hemmelige kikkehullene er nå dekket igjen og handelskammeret er omgjort til en staselig bar med stor marmordisk og speilvegger. Over de to originale dørene inn i rommet, står solide byster av de tidligere banksjefene Jørgen Breder Faye og Odin Emil Henriksen. Like før hotellåpningen sprakk plutselig speilene rundt bysten av Faye. - Speilene har høy kvalitet så det var svært merkelig når det skjedde. Det sprakk ingen andre steder, heller ikke rundt den andre bysten som var festet på samme måte. Kan det være et tegn? Er Faye misfornøyd med at hans gamle handelskammer er omgjort til en lystig bar, spør hotelldirektør Thun

Fengselscellen

I rommet bak, mellom det gamle handelskammeret og det som nå er restauranten, fant bygningsarbeiderne noe annet rart. Tildekket oppe ved en smal trapp, ligger det som ser ut som en fengselscelle. Den har tydelig gitterdør og kan kun låses fra utsiden. - Vi aner ikke hva rommet har vært brukt til, men det ser veldig ut som en fengselscelle. Den har lenge vært skjult. Var det mennesker eller verdier som ble oppbevart her, spør Thun.

Hodet som forsvant

Bergens første børskommisær, Fredrik Meltzer, gjorde en så solid innsats for Bergen Børs at det ble laget en byste av han. I 2005 skjedde en merkelig episode med den 25 kilo tunge og store bysten. Den sto da i lokalene til Bergen Næringsråd i Olav Kyrres gate. En dag var plutselig hodet stjålet! Ingen skjønte hvordan noen hadde kommet seg usett ut med det svært tunge byttet. Etter en stund dukket det plutselig opp igjen – på trappen utenfor Sotra politistasjon. Det er ikke kjent hvem som sto bak. -  Hvem var det som stjal Meltzers hode og leverte det tilbake? Og hvor er det nå?

Lydisolert rom

Rommet som nå er hotellrom nummer 322 blir av hotelldirektøren kalt for Norges best lydisolerte rom. Døren inn til rommet er tykk og lydisolert, det samme er døren inn til badet. De originale dørene måtte deles i to på tvers for å få innlagt brannmembran. Ingen vet hvorfor dette rommet opprinnelig var så lydtett.  

Rom 323 er børssjefens gamle kontor. Her er den unike døren til hans private safe bevart. 

Hemmelige dører 

Banksjefens tidligere kontor er blitt en hotellsuite og rom 323 har mer enn ekstra stor plass. Her er nemlig to spesielle dører. En stor rød dør, med et solid hjul som man kan dreie, var opprinnelig banksjefens private safe. Det ryktes at hemmelige dokumenter, penger og gull ble oppbevart her. - Alle hotellgjestene forsøker å skru opp den store røde døren som var safe, men det går ikke, sier Thun, som ofte spøker om at hotellet gjemmer sine kontanter her. Safen var tømt da hotellet startet sin byggeprosess, og safedøren er stengt fordi det er et annet hotellrom bak. Den andre spesielle døren i rommet gikk tidligere inn til banksjefens private bad. Her kunne han barbere seg og stelle seg i ro og fred. En banksjef skulle ha sitt eget stellerom! Baderommet er i dag oppgradert til dagens standard.

Spøkelser 

I løpet av byggeprosessen forsvant ofte verktøy fra arbeiderne fra et område i 4.etasje. Noen mener at det er et spøkelse som står bak. Hotelldirektøren har også hatt gjester som forteller at det har vært noen inne på rommet om natten. - Ethvert hotell med respekt for seg selv har et spøkelse, så dette lever vi godt med. Nå er vi nysgjerrig på hvem det kan være, sier Thun. Hun har dessverre ikke møtt spøkelset selv – enda.

Vil ha hjelp 

Hotelldirektøren ber nå om hjelp til å løse mysteriene. - Vi finner mye praktisk informasjon om arkitekturen, bygget og hva som var her til hvilket tidspunkt. Men veldig lite om menneskene. Det er jo de som har historiene og vet hemmelighetene som ligger i børsbygningen. De vil jeg gjerne finne ut av!

Kan du hjelpe med å løse mysteriene? Eller har du andre gode historier eller myter fra bygget? Kontakt hotelldirektør Camilla Thun på e-post: camilla.thun@bergenbors.no

Den historieinteresserte hotelldirektøren vet at hun har funnet riktig arbeidsplass. - Jeg forventet at det var noe spesielt her. Et så gammelt bygg har vært gjennom mange generasjoner siden 1862, og muligheten for slike mysterier var noe av det som tiltrakk meg med hotellet, avslutter Camilla Thun ved Hotel Bergen Børs.