Meny
Restaurant med lyse trebord, teppe i lilla og rosa toner samt saue

Bergens første Michelin-stjerne til Bare Restaurant

17. februar ble en historisk dag for Bare Restaurant i Bergen. Nå kan nemlig restauranten på Bergen Børs Hotel smykke seg med en Michelin-stjerne – som Bergens aller første.

Spenningen var til å ta og føle på da årets Michelin-utdeling gikk av stabelen i Trondheim. Selv om det var gode odds for at Bare Restaurant kunne få utdelt en av de gjeve stjernene, var ingenting helt sikkert. Da konferansier Thomas Giertsen slo fast at Bergen endelig hadde fått en stjerne, ble det full jubel både i salen, og på restauranten i Bergen – hvor 55 matentusiaster, inkludert Bares egen stab, så utdelingen på storskjerm.

– Vi er så utrolig stolte og glade. Dette er et resultat av en jobb vi har gjort de siste 10 årene, smiler en av Bare-gründerne, Øystein Ellingsen.

BARE_crew_1_web
Fra venstre: Gründerne Øystein Ellingsen og Morten Tungesvik, kjøkkensjef Kristian Bretten Vangen og soussjef Martin Viken.

Og jubelen står like høyt i taket hos restaurantens hovedeier, Kjetil Smørås.

– Det var en enorm glede og stor lettelse da Bare Restaurant ble tildelt en Michelin-stjerne. Selv ble jeg rørt av å tenke på alt som Bare-gründerne har vært gjennom disse 10 årene hvor restauranten har eksistert. Det har virkelig ikke kommet av seg selv – de har brukt så mange år av sine liv med iherdig innsats og hardt arbeid, sier Kjetil Smørås, administrerende direktør for hotellkjeden De Bergenske og hovedeier av Bare Restaurant.

Han snakker om gründerne Morten Tungesvik og Øystein Ellingsen, og deres lange, utfordrende reise – som Smørås selv har vært en viktig del av.

Bare Restaurant med lyse bord i tre og minimalistisk innredning.

Beliggenhet i hjertet av Bergen

I tredje etasje på Bergens historiske børsbygning fra 1862 finner du den – Michelin-restauranten Bare. I samme bygg – og eierfamilie – som det eksklusive designhotellet Bergen Børs Hotel. Fem meter takhøyde, utsikt over Vågen og Fløyen, og en beliggenhet så tett på Bergens hjerte man kan komme. Et steinkast til Fisketorget og alt Bergen har å by på. Bare Restaurants lokaler og plassering er unik i seg selv.

I et minimalistisk og stilrent lokale får gjester fra hele verden servert delikate retter basert på lokale råvarer. Og det er først og fremst menyen som har gjort at restauranten ble kåret til Bergens beste restaurant i 2017 av Dagens Næringsliv – og nå kan skilte med en fersk Michelin-stjerne.

Lokal lidenskap

For Bare Restaurant sitt konsept og visjon har alltid vært det samme – å foredle lokale råvarer på aller beste måte. Å hente det beste som særlig Vestlandet men også Norge for øvrig har å by på fra småskalaprodusenter. Hele 80-90% av råvarene er fra lokale jegere, fiskere og småskalaprodusenter.

Menyen varierer i takt med de ulike sesongene, og akkurat nå kan man oppleve alt fra sjøkreps fra Bøvågen til økologisk ku fra Larsastova – alt med vin– og juicemenyer som komplementerer hver smak.

Mens mange restauranter ser til utlandet for inspirasjon, gjør Bare Restaurant med andre ord det motsatte: De kreative smakene har basis i det norske kjøkkenet og fjordlandskapets ingredienser.

– Vi kan vel si det er en hyllest til spesielt det vakre Vestlandet, sier Ellingsen.

Mer enn Bare Restaurant

Og det blir garantert travle dager i Børsbygningen fremover. Etter Michelin-utdelingen har bookingene rent inn på Bare Restaurant.

– Pågangen har vært helt enorm. Det har rett og slett tatt helt av, smiler Ellingsen.

Han forteller at restauranten har flest norske gjester, men at trenden er tydelig:

– De siste årene har vi sett en utrolig pågang av gjester som kommer fra hele verden. Jeg tror nok at Michelin-stjernen kommer til å øke trøkket enda mer, sier Ellingsen, som sammen med resten av Bare-gjengen gleder seg til å levere en stjerneklar meny – midt i Bergen by.

Michelin-stjernen til Bare Restaurant er nå på plass ved inngangen til Bergen Børs Hotel.
Rustikk restaurant med trebord og stoler

Bare Vestland

I første etasje på Bergen Børs Hotel driver Smørås, Ellingsen og Tungesvik også en annen restaurant. Bare Vestland har et mer avslappet konsept, og har spesialisert seg på vestlandstapas og øl.

De har hentet frem «bestemors gamle oppskrifter», altså glemte norske skatter som plukkfisk, kjøttpudding og lapskaus. Også denne restauranten baserer seg kun på lokale råvarer fra regionen.

Hold deg oppdatert

Interessert i gode tilbud på overnatting, en bedre middag eller enda bedre konferanse-faciliteter? Fortell oss hva du er interessert i kan vi sende deg relevant informasjon.